Lökéshullám terápia, lökéshullám kezelés
Categories
Lökéshullám terápia

Ismerd meg a lökéshullám terápiát

A lökéshullám terápia olyan hatékony fizikoterápiás kezelés, melyet első sorban a mozgásszervi problémákra alkalmas. Radiális lökés, pneumatikus hullámokat alakít át lineáris hullámokká.

De mikor is beszélünk lökés hullám terápiáról

A hétköznapokban gyakran első gondolatunk, amikor egy „bomba robban”, és az általa keltett lökés hullám több száz méteren túl is érezhető, és képes megrongálni a környezetet. Az orvostudomány ezt a technikát alakítja át az ember szolgálatába.

A lökéshullám terápia egy mechanoterápiás kezelési eljárás, ahol a beteg szervezetébe terápiás célzattal fókuszáltan vagy sugár irányban terjedő, hanghatással járó, nagy energiájú nyomáshullámokat juttatnak.

A lökés hullám kezelést ( ESWT Extracorporeal Schock Wave Therapy) a gyógyászatban először  1980 -ban végezték vesekőzúzásra. Az ortopédiai megbetegedések kezelésére a 80-as évek végén kezdték használni, később a sportsérülések utókezelésénél is jól bevált módszernek minősült.

Hogy jobban megértsük a lökéshullám-terápia formái:Lökéshullám terápia, lökéshullám kezelés

Fókuszált lökéshullám (FSW):

Lökéshullám terápia kezelésNagy energiával rendelkező terápia

Lökéshullám terápia kezelésBehatolási mélység 10 cm

Lökéshullám terápia kezelésFelületes és mélyen elhelyezkedő elváltozások kezelésére alkalmas

Lökéshullám terápia kezelésElső sorban kis felületű, kis kiterjedésű krónikus mozgásszervi megbetegedések pl.trigger pontok kezelése esetén alkalmazzuk.

Plenáris (síkbeli) lökéshullámok (PSW):

Lökéshullám terápia kezelésBehatolási mélység kb 5 cm
Lökéshullám terápia kezelésFelületes, lokális elváltozások kezelésére alkalmas

Radiális (sugárirányú) lökéshullámok (RSW):

Lökéshullám terápia kezelésKisebb energiával rendelkezik
Lökéshullám terápia kezelésA behatolási mélység 3-4 cm
Lökéshullám terápia kezelésFelületes a felszín alatt nagyobb kiterjedésű elváltozás esetén alkalmas.

Miből áll a készülék

A gép áll egy kompresszorból, amely nagy nyomású levegő segítségével a hozzá csatlakozott kezelőegységben lévő töltetet, nagy, gyors, egymás után neki üti az egység végén lévő kezelőfejnek, melynek kialakítása fókuszálja, így a bőrfelszín közelében létrehozza a lökéshullámot a környező szövetek károsítása nélkül.  A lökéshullámok kontaktanyag segítségével fókuszálva, vagy sugárirányban szétterjedve belépnek a szövetekbe, ahol kedvező biológiai válaszreakciókat váltanak ki. A sejtek működését stimulálják, így beindítja a szervezete öngyógyító folyamatát.

Célzottan a problémás testtájakat lehet kezelni, ezáltal elindul a beteg terület fókuszált gyógyulása.

A lökés hullámok hatására serken a vérkeringés, ennek köszönhetően csökken a gyulladás és elindul a gyógyulási folyamat. A lökéshullám kezelés felgyorsítja a kezelt területen a sejtek anyagcseréjét, javítja a véráramlást, lazítja az izmokat, vissza adja az inak és az izületek rugalmasságát. A kezelések jótékony hatása általában már 3-4 kezelés után érezhető. Fontos tudni, hogy a kezeléseket dozírozni kell, vagyis kezelésről-kezelésre fokozatosan növelni kell a lökés hullám terápia intenzitását, így egy kúra problémától független 6-10 alkalmat  vesz igénybe.

A lökés hullám terápia kezelésnek köszönhetően legtöbb esetben nemcsak a panasz csökken, de a teljes gyógyulást is el tudjuk érni. Egyes kórképek eltérő intenzitással, és eltérő beállítással kell kezelni.

Mire jó a lökéshullám terápia

Az eddigi felmérések és tanulmányok alapján a sarokcsont, a talpi fájdalmakra kiválóan alkalmas a kezelés, ilyen gyulladás a plantaris fascilitis, de az Achilles ín gyulladása, a sarkantyú és a haglund sarok kezelése is 90 % -os gyógyulást eredményez azonnal. Eredményesen gyógyítható a golf könyök és a tenisz könyök, az ugró térd , a térd fájdalom jóval csökkenthető, a váll fájdalom és gyulladás panaszai csökkenthető, időben megszüntethető.

Bármilyen izom húzódás és izom sérülésre is kiválóan alkalmas. A lökés hullám terápia meggyógyítja a sérült izmokat, a gyulladt szöveteket és gyorsítja a gyógyulás folyamatokat.

Mi az eljárás célja és mi a terápiás hatása

Cél: hogy a lökés hullám terápia segítségével megszüntessük a fájdalmat kiváltó okot!

Lökéshullám terápia kezelésJavulnak a szövetekben a sejtek anyagcsere folyamatok
Lökéshullám terápia kezelésA szervezetben fokozódik a vérkeringés
Lökéshullám terápia kezelésBeindulnak a regenerálódási folyamatok
Lökéshullám terápia kezelésCsökken a szövetekben, az izmok, inakban a gyulladás folyamata.

Mi a lökéshullám terápia előnye

Lökéshullám terápia, lökéshullám kezelés

A régóta fennálló gyulladásos folyamatok kezelésére alkalmas. Konzervatív eljárás, non invazív, semmilyen gyógyszeres és sebészi beavatkozást nem igényel.

Aki halott már a lökés hullám terápiáról, az tudja, hogy a kezelés nem fájdalom mentes. Mivel a kezelést kifejezetten a fájdalmas ponton történik. A kezelés során folyamatos kapcsolatot tartok a vendégemmel, hogy ideálisan legyen az adott terápiás kezelés beállítva.Ennek köszönhetően tudjuk csökkenteni a kezelésből adódó kellemetlenségeket.

Fontos megjegyezni, hogy a kezelés után 1-1,5 hónap regenerálódási idő elteltével folytatódnak a szervezetben zajló gyógyulási folyamatok, így idővel mindig számíthatunk javulásra.

Megosztás