Achilles ín gyulladás kezelése lökéshullám terápiával

Testünk legnagyobb ina az achilles ín, amely összeköti a vádli izmait a sarokcsattal. Az Achilles ín-nak nagyon fontos feladata van: nélkülözhetetlen a járáskor, fontos a talajtól való elrugaszkodáskor, elengedhetetlen erő-átviteli terület.

Az Achilles ín gyulladás kialakulhat:

 • Nem megfelelő lábbeli viselésekor (például sarokpontnál szorító cipő viselésekor)
 • A meglévő erőnléthez képest intenzív edzés során
 • Helytelen edzésterv esetén
 • Túlterhelés esetén
 • Korábban kialakult sérülés miatt
 • A láb bemelegítés, és nyújtás hiánya miatt

A kialakult gyulladás tünetei és kezelési módja

Gyakran a sarokcsont felett 3-4 cm-rel jelentkezik a fájdalom, sok esetben nem a sarokcsont felett.
Ébredéskor, reggel “indulási” fájdalom, pihenés után merev lábszár, és a láb alsó végtag érzékenysége kíséri. A láb “bejáratása” után a kezdeti tünetek és a fájdalom enyhül. (Például futás kezdetén a legerősebb, ám ahogy az izületek bemelegednek a fájdalom enyhül.) Edzés közben fellépő szúró fájdalom az achilles ín gyulladás legfontosabb tünete.A boka mozgása beszűkül, járás közben recsegő hang hallatszik.Az Achilles ín krónikus gyulladása során a az Achilles ín környéke megduzzad, bepirosodik, tapintásra meleg érzetűvé válik.

fájdalomra többféle módszer alkalmazható:

 • Nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő készítmények
 • Gyógytorna
 • Fizikoterápiás kezelések

Minden kezelésnek legfőbb célja, a fájdalom enyhítése, a gyulladás megszüntetése és a duzzanat csökkentése. Mivel a sportolók körében gyakoribb az Achilles ín gyulladás, így a kezelést is többféle szempontból közelíthetjük meg.

 • Legfontosabb a gyulladt terület pihentetése, ám ez nem azt jelenti hogy egész nap feküdni kell. Csökkenteni kell a sportolás intenzitását, tehermentesíteni kell a sérült végtagot (például kinesio tape-pel). A futás helyett inkább biciklizz, mert ez kevésbé feszíti túl a vádlit, de növeli a vérkeringést.
 • A megfelelő cipő kiválasztása elengedhetetlen. Ha a cipő a sarokrésznél túlzottan ki van kopva, vagy kemény a cipő belső fal része, az túlzottan kikezdheti a sarokpontot, melyből viszonylag rövid időn belül Haglund sarok is kialakulhat.
 • Edzés előtt ne felejtsünk el bemelegíteni és nyújtani! Ha figyelsz a bemelegítésre akkor a vádlit a sarokcsonthoz rögzítő Achilles-ín nem fog túlfeszülni!

Javasolt kezelések gyulladás esetén

Fizioterápiás kezelésnek javasolt a lökéshullám terápia kezelés.

A lökéshullám terápia magas energiájú hanghullámokból áll, mely a mechanikai stimulálásnak köszönhetően a fájó ponton kezelve mélyen a szövetekbe jut, ahol fokozza a vérkeringést, serkenti a sejtek anyagcseréjét, és ezzel segíti a szervezet gyógyulását. A lökéshullám terápia gyors, beavatkozást nem igénylő, konzervatív kezelés, mely a mozgásszervi betegségekben szenvedőknek nyújt hatékony gyógyulást.

Az EMS elektromos izomstimulációs kezelés segítségével a merev izomzatot lazítja, segíti a vádli erősítését, amikor még edzéssel nem terhelhető az Achilles-ín. Az EMS fokozza a vérkeringést. Ez által a sejtek tápanyag szállítása és a szövetek közötti salakanyag eltávozása felgyorsul.

Lágy lézer terápia, mely segítségével a lézer nyalábokat a fájdalmas pontra irányítva a lézer sugarak a szövetek mélyébe hatol, ahol serkenti a sejtek regenerációját, ezzel a folyamattal gyorsítja a gyógyulást.

Megosztás