Gyakori kérdések

Lökéshullám terápia GYIK

Válaszok a lökéshullám terápiával kapcsolatban gyakran feltett kérdésekre

Milyen betegségekre igazán hatékony a lökéshullám terápia?

A lökéshullám kezelés a mozgásszervi betegségekre hatásos. Eredményes izületi, izomfájdalom és sportsérülésekre:

 • Talp és sarokfájdalom
 • Achilles ín fájdalom
 • Boka fájdalom
 • Térd és csípőfájdalmakra
 • Vállfájdalom
 • Izomgörcsök és húzódások

Hogyan hat a lökés hullám terápia kezelés?

A mechanikus hullámok a kezelés során a szövetekbe jutnak. A lökéshullámok radiális irányba terjednek, melynek következtében serkentik a vérkeringést a kezelt területen. A vérbőség hatására beindul a gyulladásgátló folyamat. Jobb lesz az anyagcsere a szövetekben, így a fájdalom is csökken. 

Mikor érdemes lökéshullám terápiás kezelést felvenni?

Időben kezdjünk el a fájdalmas problémával foglalkozni, ne ódázzuk el a fájdalmat és a gyulladás kezelését! Nehéz rövid időn belül gyors eredményt elérni ha valaki több hónapig elhúzódó szenvedést él át, mert ebben az esetben maga a terápiás kezelés is több időt, energiát, kitartást vesz igénybe. Ebben az esetben a gyógyulás is csak jóval később áll be.

Mennyi ideig tart egy lökés hullám terápia kezelés?

Az első kezelés során pontos egyeztetés történik a beteggel: szakorvosi vélemény, a beteg panasza, a kezelővel egyeztetve a terápiás kezelés összeállítása. A kezelés az ütésszámtól, a dozírozástól függ, figyelve a beteg áramtűrő képességét is.

A kezelések 3-10 percet vesznek igénybe.

Fájdalmas a lökéshullám terápiás kezelés?

A kezelés enyhe szúró szerű apró lökésekből álló elektromos kezelés, nem fájdalom mentes, de a gyógyulás érdekében az könnyen elviselhető. A betegek fájdalomtűrő képessége egyéntől függő,, a kezelés során figyelem a beteg fájdalom tűrő képességét, így a kezelési paraméterek megváltoztatásával van lehetőség az érzett fájdalom csökkentésére. A kezelés célja, hogy az elhúzódó amúgy is fájdalmas gyulladást néhány perces kezeléssel hosszú távra fájdalommentessé alakítsam.

A gyógyulás érdekében hány lökéshullám kezelés szüksége?

A lökéshullám kezelés magától a betegtől és az adott problémától függ. A tapasztalatok alapján 3-6 kezelés lehet hatásos, az első 3 kezelés után még jelentkezhetnek tünetek. A biztos kezelés végeredménye elérése végett ajánlott a teljes kezelés felvétele, amely kúránként 3-6 alkalom, heti rendszerességgel. Sokan már az első kezeléstől is eredményt várnak, de egy “antibiotikum kúrát is végig kell csinálni”, így akkor van értelme a lökéshullám kezelésnek, ha a kúrák és a kezelések az elejétől a végéig lezajlanak. Az első kezelések után a fájdalmak felerősödhetnek, amit a felgyorsult véráramlás okoz. Vannak betegek, akik esetében csak hosszú hetek elmúltával, egy pillanat alatt múlik el a fájdalom, így a betegeknek magukkal és a kezeléssel szemben is türelmesnek kell lenniük.

Hány napnak kell eltelnie két lökéshullám terápiás kezelés között?

Két kezelés között legalább 2-3 napnak el kell telnie, azaz heti 2 kezelés ajánlott, de nem probléma, ha hetente csak 1 kezelést vesz fel a beteg, a lényeg, hogy a rendszeresség ne legyen megtörve.

Meggyógyulok a lökéshullám terápiától?

A mozgásszervi panaszokkal érkező betegek 80%-a meggyógyul, míg a páciensek további 20%-nál a panaszok enyhülése és kisebb-nagyobb mértékű csökkenése tapasztalható. A gyógyulás érdekében elengedhetetlen, hogy a páciens ne csak egy kezelést vegyen fel, és szorosan együttműködjön kezelőjével.

Kombinálható más terápiás kezeléssel a lökéshullám terápia?

Igen, kombinálható lézerkezeléssel, elektroterápiával és más fizikoterápiás kezelésekkel. A gyorsabb regeneráció érdekében ajánlott a lágylézer terápia kiegészítő kezelésként.

Mik a lökéshullám terápia mellékhatásai?

A lökéshullám terápiás kezelés során maradandó panaszokról az esettanulmányok nem számoltak be, de apró ritka mellékhatások előfordulhatnak. Ilyen példuál a kezelt területen meleg duzzanat, enyhe bőr elszíneződés, esetleg vérömleny vagy lokális fájdalom. Nagyon ritkán pontszerű bevérzések is kialakulhatnak a kezelt területen, de ezek rövid időn belül elmúlnak. Ritkán fordulnak elő mellékhatások, mert a jól megválasztott kezelésintenzitással a lökéshullám terápia teljesen veszélymentesen alkalmazható.

Hatással van -e a lökéshullám terápia kezelés a stresszes állapotra?

A lökéshullám kezelésnek izomlazító hatása is van, ezért a stressz hatására megfeszült és görcsös izmokat, fájdalmas csomókat kiválóan oldja. Például:

 • Nyaki izmok
 • Csuklyás izom
 • Vállöv izom

A lökéshullám terápia során nincs szükség gyógyszerre, szteroidos kezelésre, műtéti beavatkozásra.

Más gyógyszert szedek mellette lehet-e lökés hullám terápia kezelést alkalmazni?

A lökéshullám kezelésnek izomlazító hatása is van, ezért a stressz hatására megfeszült és görcsös izmokat, fájdalmas csomókat kiválóan oldja. Például:

 • Nyaki izmok
 • Csuklyás izom
 • Vállöv izom

A lökéshullám terápia során nincs szükség gyógyszerre, szteroidos kezelésre, műtéti beavatkozásra.

Gyógyszert szedek, lehet-e mellette lökéshullám terápia kezelést alkalmazni?

Igen lehet, mert a lökéshullám terápiát mozgásszervi betegségek gyulladására alkalmazzuk, az antibiotikum pedig az Ön szervezetén belül lévő baktériumokra hat.

Kaphatnak-e gyermekek lökéshullám terápiát?

14 év alatti gyerekek NEM kaphatnak kezelést, mert a lökéshullám kezelés a sejtregeneráció gyorsításával idő előtt avatkozna be a csontosodási folyamatokba. Csak szakorvosi vélemény alátámasztásával, indokolt esetben lehet kivételt tenni.

Hirtelen fellépő fájdalom, mozgáskorlátozottság vagy traumás sérülés esetén kezelés előtt forduljon szakorvoshoz!