sarkantyú oka és tünete
Categories
Egyéb kategória

Mi a különbség a talpi sarkantyú és a sarok sarkantyú között

Sarok sarkantyú vagy talpi sarkantyú problémám van?

A sarkantyú a lábfej betegsége, mely meszes lerakódások következtében csontkinövés alakul ki a lábfej sarokcsont részén és a talp vagyis a lábboltozat sarokcsonthoz közeli területén tehát a talpi területen alakulhat ki. Ennél fogva beszélhetünk sarok sarkantyúról és talpi sarkantyúról is.

sarkantyú oka és tüneteTalpi sarok sarkantyú csontkinövés:

Talpibőnye gyulladás

A talpi sarkantyú a a sarokcsont talpi oldalán a rövid talpizmok tapadásánál alakul ki.

A talpi bőnye gyulladás a talpon a sarok csont és a középső talpi részen terül el. Gyakori állapot, amelyben a talpboltozatot támasztó rostos szövet a bőnye túlerőltetése miatt gyulladttá  és megvastagodottá válik.

A talpibőnye a fascia plantaritis vastag szívós szövetréteg, amely a sarokcsonttól húzódik a lábujjak tövénél lévő lábközép-csontokig Az íj húrjához hasonlóan feszíti meg a talpboltozatot. Az ismétlődő, vagy túlzott terhelés az ín húrjait főleg azon a ponton nyújtja meg, ahol a sarokcsonthoz kapcsolódik, emiatt apró szakadások következnek rajta, és begyulladhat.ez a sarokfájás leggyakoribb oka. Az emberek 10-20 % mindkét talpon gyulladt a bőnye. Az állapot bármely életkorban kialakulhat.

 

De mi is az a csontkinövés

A csontkinövés olyan meszes lerakódás, ami nagyon gyakran a sarokcsont alján vagy elülső területére rakódik le. A meszes lerakódás idővel a láb más részén is megjelenhet. Nagysága a meszes lerakódásnak akár 1-1,5 cm nagyságú is lehet, melyet röntgen képalkotó segít a kimutatásában. A meszes lerakódás “kinövés”kívülről szabad szemmel nem látható.

Az okok

A láb járás közben befelé fordítása gyakori ok, mivel éppen a talpi bőnyi feszül meg ilyenkor. Az állapot néha sérülést követően alakul ki.

A túlsúlyosság és a nem megfelelően párnázott cipőhasználata is növelheti ezt a kockázatot.

Bizonyos tevékenységek is súlyosbíthatják az állapotot., sőt akár ki is válthatják azt. Ilyen pl a hosszabb távú gyaloglás,  vagy futás, vagy az ha sokáig kell egyhelyben állni, különösen akkor, ha a felszín egyenetlen.

A sportolók is veszélyben lehetnek, főként amikor hirtelen megnövelik a kitűzött távolságot, ha nem megfelelő cipőt visel vagy sokat futnak hegynek, emelkedőnek felfele.

A táncosok is veszélyben vannak, mert az ő esetükben a lábfej ismétlődő és folyamatos megterhelő mozdulatoknak van kitéve.

A talpi bőnyi állapota fokozatosan alakul kis fájdalommal jár.A tompa fájás a láb talajra érkezésekor jelentkezik. A fájdalom a láb pihentetése után általában rosszabb, és ez leggyakrabban reggel a lábfej indításakor is gyakran jelen van.

Súlyos esetekben járás közben is megmaradhat, és néha az egész talpba besugározhat a fájdalom.

Az esetek 71 % -ban a röntgen felvétel apró meszes csontos kinövések és lerakódások jól láthatóak, ott ahol a bőnye a csonthoz tapad.Ilyen csontsarkantyúk azonban olyanoknál is kialakulhat, akik semmilyen tünetet nem tapasztalnak.

Kezelés nélkül a talpibőnye gyulladás idültté válhat, és hosszú időn át okozhat fájdalmat. A korai felismerés és kezelés javítja a kilátásokat, de az állapot eléréséig így is hetekre lehet szükség. A gyógyulásban a lökéshullám terápia és a lágy lézer terápia kimagaslóan gyors eredményeket tud elérni.

sarkantyúAchilles Ín

Az Achilles ín a test legerősebb 12 cm hosszú, 2-2,5 cm széles és kb 0,5 mm vastag ín, ami a sarokcsont hátsó érdes felületén tapad. Az ín folyamatosan kapcsolódik a talpibőnye területtel, így az ín funkcionálisan a lábat emeli, talphajlítást eredményez vagy a láb támasztásánál pl állásnál a combot és a lábszár hátrafelé húzza. Az Achilles ín szakadásakor az állás és a járás megszűnik,, nem tudunk járni. Az ín megterhelésekor az izom zsugorodási folyamata elindul.

A sarokpontnál jelentkező fájdalom ismert típusa az Achilles ín fájdalom.

Az Achilles ín a lábszár hátsó részén található, 3 fejű vastag izom ami a sarokcsonton tapad. Az Achilles ín testünk egyik legvastagabb ina, és nélkülözhetetlen a járáshoz. Az elrugaszkodáshoz, a gördülékeny járáshoz, a fékezéshez nélkülözhetetlen, egy erőátviteli terület , ami nagyon érzékeny és sérülékeny. Könnyen meghúzódik és vagy el is szakadhat. Az Achilles ín a lábszár a vádli és a sarokcsont izmait köti össze. Az Achilles ín sérülésének kisugárzó helye a sarokcsonthoz való tapadási ponton jön létre. Ezt a területet Haglund saroknak is szoktuk nevezni.

Kialakulhat az Achilles ín gyulladása:

 • Az Achilles ín megerőltetése és túlterhelése végett
 • A láb deformálódása, bokasüllyedés, lúdtalp, befelé forduló lábfej
 • Sérülések következtében, mely kialakulhat sportolás közben
 • Hirtelen nem fokozatosan felépített,túlzott edzés következtében
 • Túlterhelés, mely a sarokpontra fókuszáltan terhelődik
 • Túlsúly kialakulása során
 • Kényelmetlen cipő viselésekor.

Milyen tünetekkel jár az Achilles ín gyulladása

 • Reggel ébredés után induló fájdalom, mely hosszabb idő után állandósul, mígnem folyamatos fájdalommá válik
 • A mozgás hatására a fájdalom erősödik
 • A boka hátsó részén a sarok pontnál duzzanat és erős fájdalom jelentkezik
 • A fájdalom kihat a lábfejbe is
 • Duzzanat fokozódik a boka körül az ín területén
 • Csontkinövés általában az ín tapadási pontok mentén, itt a Bursa gyullad be, ami erős fájdalommal jár.

*Amennyiben egy sarkon talpi sarkantyú és sarok sarkantyú, illetve Achilles ín gyulladás is jelen van, a kezelés a két testtájat érint.

Megosztás