Talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullám terápiával

A talpi bőnye gyulladás, latin nevén a Fascilitis Plantáris, a talp és a sarokfájdalom egyik leggyakoribb oka. Talpunk bőre alatt vastag kötőszöveti lemez található, amely az ujjaktól a sarokcsontig húzódik. A talpi bőnye gyulladás a sarokcsontnál és az ujjak tövénél alakul ki. Fontos szerepe van a lábboltozat megtartásában. Fő feladata a lépés során a talp becsapódását csillapítsa, ezért fontos a rugalmassága.

Talpi bőnye gyulladás tünetei

Ébredés után az első lépéseknél szúró fájdalom jelentkezik, mely néhány megtett lépés után a fájdalom szűnik, a lépés könnyebbé válik, de idővel egyre többször és tartósabban tér vissza a fájdalom, amely hetekig de hónapokig is eltarthat. A talp bőnye gyulladás során a talpon fokozott érzékenység, fájdalom alakul ki. A talpi bőnyi gyulladás során a bőnye megvastagodik, és merevvé válik. A gyulladás krónikussá vállhat, és a fájdalom is elhúzódhat.

Mitől alakul ki a talpi bőnye gyulladás

A legfontosabb a talpi bőnyére ható túlterhelés során alakul ki a gyulladás. Ha a talpi szalagok túlerőltetésnek vannak kitéve a probléma bárkinél kialakul. Gyakori eset a sportolók körében, azoknál akik egész nap talpon álló fizikai munkát végeznek. A nagy túlsúlynál a talpboltozatra eső teher, a nem megfelelő cipő kiválasztása is következménye lehet a gyulladásnak.

Figyelj a gyulladás jeleire és VÁLTOZTASS

Csökkenteni kell a terhelést! A széttaposott rossz cipőt le kell cserélni. Tehermentesítsd a láb boltozatát, szilikon talpbetéttel. Ha sportolsz fordíts időt a nyújtásra és a lazításra. Mellőzd a magas sarkú cipőt, ne járkálj mezítláb, ne állj sokáig kemény felületen. A tartósan fennálló talpi bőnye gyulladás során sok apró, mikro a sérülés és szakadás keletkezik. A szakadások hegesedéshez vezetnek a szövetben, amely folyamatos túlterhelés következtében a funkció vesztéssel jár.

Fontos, hogy koncentrálj a teljes gyógyulásra

Ha a gyógyulás csak részleges, akkor nem tudod a teljes test súlyod a lábadra terhelni, emiatt sántítani fogsz. A sántítás következtében másképp terheled izületeidet. Később már a bokád, térded, csípőd és a gerinced is fájhat! Milyen kezelésekkel csökkentheted a talpi bőnye gyulladást? Gyógyszer mentes konzervatív kezelésként, – pihentesd a talpad, és sportoláskor figyelj a nyújtásra és a lazításra! – Cseréld le a rossz cipőket, és tehermentesítsd a talpi bőnye területét, használj talpbetétet – Hideg- meleg terápiával, jegeld a fájó pontokat, a hideg csökkenti a fájdalmat. A hideg meleg hőmérséklet hatására fokozódik a vérkeringés, így a gyulladás csökkentésnek kedvez. A legerősebb gyógyszer nélküli kezelést a lökés hullám terápiával és a lágy lézer terápia segítségével érhetjük el. A kezelés során felgyorsul a sejtek anyagcsere folyamata, a sérült terület több tápanyaghoz és oxigénhez jut. A gyorsabb anyagcsere folyamatnak köszönhetően a gyulladás csökkenni kezd, így a felgyorsult vérkeringésnek köszönhetően a szövetek között lévő káros salakanyagok távoznak, és a talpi szalagok feszülése így enyhül, és szűnik a fájdalom.

Safe laser terápia  jótékony hatása

A lágylézer terápia gyulladáscsökkentő kezelés, a lézer sugarakat kifejezetten a fájdalmas pontra kell irányítani. A lézer nyalábok a szöveti szintbe hatolva gyorsítja az oxigénellátást, segíti az erek újraképződését, serkenti az ellenanyag termelést, optimalizálja a szervezet ellenálló képességét, és ami nagyon fontos javítja a vérkeringést. A gyógyulás a lézer sugaraknak köszönhetően sejtszinten indul el, így a sejtek mélyébe hatolva elindul a regeneráció, és visszaállítja a beteg sejtek optimális működését. Ennek köszönhetően a gyulladás és a fájdalom csökken és elmúlik.

Megosztás