A sarkantyú oka és 4 jellemző tünete

Sarkantyú a sarokcsont kinövését jelenti, 2 fajtáját különböztetjük meg. Kialakulhat a sarok talpi részén, és a lábszárizom ín eredésnél.

A talpi sarkantyú az az a sarokcsonti sarkantyú, a  sarokcsont talpi felszínén alakul ki, melynek befolyásoló tényezője lehet egy láb deformitás, vagy a láb helytelen statikai elmozdulása. A talpi sarkantyút a talpi kötőszövet feszülése, csonthártya gyulladás jellemzi.

Haglund sarok vagy hátsó sarok sarkantyú tünetei:

Amikor a sarokpont folyamatos nyomásnak van kitéve, akkor Haglund sarokról beszélünk. A nyomás során a sarokcsont irritációnak van kitéve, és dörzsöli az izmokat, apró növekedés úgynevezett csontkinövés keletkezik. A sarkantyú körül a folyamatos súrlódási hatás következtében a szövetek begyulladnak, és megduzzadnak, majd később eldeformálódnak. Itt a sarok csont csonthártya begyullad és csontkinövés keletkezik.

sarkanytú, talpi fájdalom kezelés lökéshullám terápia

A sarkantyú kialakulásának főbb tényezői

Fontos a fájdalmas elváltozáshoz vezető út feltérképezése. A talpi sarok ponton történő nyomás során erős fájdalom jelentkezik. A helytelen, rossz lábbeli, kisebb cipő, széttaposott cipő, talp sarok csont feletti részén a terhelés során gyulladás keletkezeik.A folyamatos túlterhelés a sarok sarkantyúra a sarok talpi részén keletkezik, így fájdalom jelentkezik.
A sarok hátsó részén és a cipő sarok pont érintkezésénél, folyamatos dörzsölésnek és nyomásnak van a sarok pont kitéve. Az érintett ponton a csonthártya a nyomás végett begyullad, a sarokpont területén bőrkeményedés, és elváltozás alakul ki. Ezt nevezzük Haglund saroknak, azaz hátsó-sarok, hátsó sarkantyúnak, ami az Achilles-ín és a nyáktömlők gyulladásához vezet.

A lábboltozatot érintő elváltozások, mint a boka süllyedés vagy a lúdtalp, a talpibőnye területére, és a talp sarok pontjára, terheléssel a talpon lévő inak húzódásnak vannak kitéve. A hosszan elhúzódó gyulladás következtében elváltozások keletkeznek.

Milyen tünetekkel jár a sarkantyú kialakulása

Ha már kialakult a sarkantyú, akkor biztos hogy jelentkezik a fájdalom. A talpi sarkantyú a talp sarok tájékán érintésre, nyomásra fájdalmas. Reggel ébredés után az első terheléses járásnál fájdalom jelentkezik. Sajnos gyakran lépést sem tudnak a fájdalom következtében tenni.Idővel dudor is kialakulhat.A fájdalom kialakulását előidéző okokat meg kell szüntetni. A tünetek már a sarok csontkinövés előtt is jelentkezhetnek.

Hogyan kezelhető a kialakult gyulladás

A talpon lévő sarok sarkantyú a leggyakoribb, mely a népesség 10 %-át érinti. Leggyakrabban 40-60 év közötti életkorúakat érint. Gyakori a kezdő futók és a hirtelen aktív mozgást végző emberek esetében. Sarkantyú kezelése lökéshullám terápiával és lágy lézer terápiával kiegészítve az esetek 85-90% -ban jól gyógyítható. Fókuszáltan a fájdalmas ponton történik a kezelés, mely az első alkalom során érzékeny, de a kezelések előre haladtával folyamatosan jobban esik és a fájdalom a kezelés alatt lassan de fokozatosan szűnik.
A lökés hullám kezelés után izomlazító és nyújtó gyakorlatokkal erősítjük a lábfej és a lábszár izmait.

Mind a sarok sarkantyú és a talpi sarkantyú esetén fontos a tehermentesítés, a megfelelő lábbeli, talp betét kiválasztása. A sokáig ülő munkát végzők, akik gyorsan terhelik a talpukat a talpi inak húzódását Is tapasztalhatják, ezért a fokozatos terhelést kell bevezetni. Sarokemelő, zselés talpbetét, speciális talp betét enyhíthet, vagy megoldhatja a problémát.

sarokcsonti sarkantyú fájdalom lökéshullám terápiás kezelés

Terápiás kezelések lehetőségei

Lökéshullám terápia kezelésLökéshullám terápia
Lökéshullám terápia kezelésLágy lézer terápia

Lökéshullám terápia kezelésNyújtás és lazítás
Lökéshullám terápia kezelésFájdalom csillapító és gyulladás csökkentő gyógyszerek.
Lökéshullám terápia kezelésTerápiás röntgen besugárzás

 

 

Hogyan előzd meg a sarkantyú kialakulását

Lökéshullám terápia kezelés Viselj mindig megfelelő és kényelmes lábbelit! Ne legyen túl lapos és ne legyen túl nagy sarka sem.
Lökéshullám terápia kezelés Viselj haránt boltozat emelő talpbetétet.
Lökéshullám terápia kezelés Viselj megfelelő sport cipőt, amelynek a talpa csillapítja a lábfej csapódását.
Lökéshullám terápia kezelés  Ne fuss kemény betonon, kíméld a talpad gumi szőnyegen, vagy füves területen.
Lökéshullám terápia kezelés Sportolás előtt és után is nyújtsd át az izmaidat.Hengerelj.

sarkantyú oka és tünete

 

 

Megosztás