Gépi nyirokmasszázs, limfödéma kezelése
Categories
Gépi nyirokmasszázs, nyomásterápia

Nyiroködéma kezelése gépi nyirokmasszázzsal, vagy más néven a nyomásterápiával

Ismerd meg hogyan kezelheted a nyiroködémát a gépi nyirokmasszázst azaz a nyomásterápia egészségmegőrző és jótékony hatásaival

Tudod mi a nyiroködéma

A nyiroködéma kialakulásához szövetnedv fölöslegét a vérkeringéshez csatlakozó nyirokkeringés juttatja vissza a vérbe. A vissza szivárgó szövetnedv először nyirok kapillárisokba kerül, amelyek nagyobb nyirokerekké egyesül.Ezek nyirokcsomókba torkoll, bennük a nyirok tágas üregrendszeren szűrődik át. A nyirokcsomókból kivezető nyirokerek a nyirokvezetéken át végül a vénás rendszerbe juttatják vissza a nyirkot.A folyadék áramlását a nyirokerekben is a nyomáskülönbség tartja fenn. A környező izmok működése összenyomja a nyirokereket, így a bennük lévő nyirok tovább préselődik. A nyirok egyirányú áramlását nyirokerekben lévő billentyűk biztosítják. Bizonyos esetekben a nyirok egy része  nem jut vissza a vérkeringésbe, hanem felhalmozódik a szövetek között, és vizenyőt, nyiroködémát okoz.

A nyiroködéma tünetei és okai

A szövetekben felhalmozott vizenyő számos szemmel is látható tüneti jeleket mutat:A kézhát és a lábhát cipőszerűen megduzzad. Hurkaszerűen megvastagodott kéz és lábujjak jellemzik. A megvastagodott részek között mély barázdák alakulnak ki, melyek előfordulási helye leginkább a csukló, ujjak, és a boka töve. Az ödémás, vizenyős területen a bőr színe kezdetben normális, majd kissé sápadt, később akár szürke színű is lehet. A lábujjakon a bőr redők eltűnnek, teljesen sima puffadt ujjak jellemzik. A nyirokerek túlterheltsége végett hosszabb távon a lábon megvastagodik a bőr.

A nem megfelelő nyirokér hálózat kialakulásának következtében a szövetekben felszaporodik a nyiroknedv. A veleszületett nyirokér betegséget lymphoedemának nevezzük, mely elsősorban a nőket érinti. A legtöbb eset viszont a szerzett betegségekből alakul ki. Ilyen betegség egy tumor, műtét utáni állapot, kemoterápia, sugárterápia, elhanyagolt visszérbetegség, gyulladás stb.

Hogyan kezeljem a nyiroködémát

Legfontosabb cél a duzzanat csökkentése, a szövetek közötti folyadékpangás eltávolítása. A végtagok felpolcolása, a manuális nyirokmasszázs speciális fogási technikáival, rugalmas pólya viselése, gyógytorna vagy gépi nyirokmasszázs kezelés. Az elért eredmény fenntartása végett orvosi gyógyharisnya viselése ajánlott. A kezelési módokat egyénileg kell mérlegelni, hogy egyénre szabva melyik kezelés a legcélszerűbb alkalmazni.A nyiroködéma nem gyógyítható, de rendszeres oda figyeléssel karban tartható.

Nyiroködéma kezelése gépi nyirokmasszázzsal

A gépi nyirokmasszázst szokták nyomásterápiának, vagy hullámmasszázsnak is nevezni. A kezelés célja, hogy a kialakult nyiroködéma a  szövetek között pangó nyirok folyadékot kiürítse a szervezetből. A gépi nyirokmasszázs kezelés során, a kezelt személy végtagjaira és a törzsére speciálisan kialakított légkamrákból álló egységet helyezünk fel. A köpenyben lévő légkamrák a befújt levegő hatására folyamatosan váltakozó, hullámzó effektust elérve a test pontjait pneumatikusan a szövetek irányába nyomást generál. Ennek köszönhetően a szervezet vér és nyirokkeringése felélénkül. .A gépi nyirokmasszázs kezelésnek köszönhetően nagy hangsúlyt kap a megelőzés.

Gépi nyirokmasszázs, nyiroködéma kezelése

A gépi nyirokmasszázs alkalmazási területei:

Lábfej és lábszár:

Serkenti a nyirok és vérkeringést, megszünteti a lábfájást, lábduzzadást, vénás és nyiroködémát. Megelőzi a visszerek, ödéma kialakulását, lazítja az izmokat, pihenteti és megújítja a lábfeketés a lábszárat.

Comb, fenék és derék. Serkenti az anyagcserét és a méreganyagok elvezetését, ezáltal csökkenti a cellulitot és a túlsúlyt, visszaadja a bőr rugalmasságát.

Has:

Serkenti az anyagcserét és a méreganyag elvezetést, ezáltal csökkenti a cellulitot és a túlsúlyt, visszaadja a bőr rugalmasságát, részesíti a megereszkedett szöveteket. Pl: drasztikus fogyás, terhesség után.

Kar:

Serkenti a nyirok és vérkeringést, a méreganyagok elvezetését. Csökkenti a cellulitot feszesítí a megereszkedett szöveteket.

A kezelések időtartama, szükséges kezelésszám:

A gépi nyirokmasszázs kezelésnek nincs időkorlátja. A súlyos nyiroködémák esetében a kezelések egy napon belül is több órát is igénybe vehet. A kozmetikai eljárások 20-45 -60 perces kezelések vannak, az időtartam a kezelés céljától függ. Gyakoriságát tekintve hetente akár 2-3 alkalommal javasolt , vannak azonban súlyosabb esetek amikor napi kezelésekre van szükség.

Amennyiben túlsúly, zsírfelesleg, cellulit stb. terápiában kiegészítő kezelésként szerepel alkalmazása mindig az alakformáló kezelés után használjuk.

A gépi nyirokmasszázs pozitív hatásai:

Lökéshullám terápia kezelésElősegíti a szövetek között pangó nyirokfolyadék és salakanyagok felszívódását.
Lökéshullám terápia kezelésNöveli a szövetek rugalmasságát
Lökéshullám terápia kezelésFájdalomcsillapító és relaxálód hatás érhető el vele
Lökéshullám terápia kezelésA vér és nyirokkeringést fokozza
Lökéshullám terápia kezelésSzülés után helyreállítja a szövetek rugalmasságát
Lökéshullám terápia kezelésMegszünteti a duzzanatot
Lökéshullám terápia kezelésGyorsítja a hegek felszívódását.
Lökéshullám terápia kezelésImmunrendszer erősítése
Lökéshullám terápia kezelésZsírszövetek lazulása, cellulitisz kezelése
Lökéshullám terápia kezelésBőrfeszesítés
Lökéshullám terápia kezelésAlvászavarok enyhülnek
Lökéshullám terápia kezelésizomfeszülés csökken

Betegség megelőzése:

Mint, minden más esetben a keringési rendellenességeknél is a “megelőzés jobb, mint a kezelés” ennek tükrében számos megelőző intézkedést lehet javasolni a gépi nyiroködéma kezelés mellé, otthonra:

Lökéshullám terápia kezelésA lábizom karbantartása rendszerese testgyakorlatok és sportolás segítségével.
Lökéshullám terápia kezelésA hosszú ideig tartó mozdulatlansági állapot elkerülése
Lökéshullám terápia kezelésPangás, vagy ödéma esetén szelíd masszírozás
Lökéshullám terápia kezelésNagyon szoros ruhák viselésének elkerülése
Lökéshullám terápia kezelésSzükséges étrendre vonatkozó intézkedések betartása.

A nyirokmasszázst széles körben alkalmazzák a fizikoterápiában, kozmetológiában, onkológián és angiológián, amikor a cél a vénás és nyiroködéma csökkentése.

Megosztás